Zriedkavý, ale chutný pečeňovec

Priznám sa, dlhé roky chodievam zbierať hríby, ale pečeňovec som ešte nenašla. Až nedávno. Svojim tvarom a  sfarbením pripomína pečeň.  

Pečeňovec dubový rastie v lete a na začiatku jesene na starých živých duboch (zvyčajne v dolnej časti kmeňa) a na dubových pňoch. Možno ho nájsť aj na gaštane jedlom. Táto huba zapríčiňuje hnednutie jadrového dreva napadnutých dubov.

Duby, napadnuté mycéliom pečeňovca dubového, majú drevo sfarbené krásne na hnedo; takéto kmene sa komerčne nazývajú ‚Brown Oak‘. V Anglicku si ich veľmi cenia v nábytkárskom priemysle. Pečeňovec je vynikajúca, jedlá huba. Vhodná do šalátov, ale aj na vyprážanie, možno ho pripraviť na smotane či na vajíčku. Mňam, aj ja som si na ňom pochutnala.

Text a foto: Marta Kanalová