V roku 1894 írsky lekár Green upozornil na hloh ako na „tajomný srdcový liek“. Ukázalo sa, že tinktúra z hlohu má pozitívne účinky na činnosť srdca, dokázala totiž znížiť tlak a upokojiť tep. Mnohým pacientom tinktúra pomohla odstrániť pálčivú zvieravú bolesť za hrudnou kosťou. Aj vďaka tomu bol hloh označený za najcennejší objav 19. storočia.
Naši predkovia si sadili hloh pred dom aj kvôli viere, že tento ker ich rodinu a pozemok ochráni pred zlými energiami a prinesie im do života pokoj. Z plodov si vyrábali džem.
Hloh sa využíva aj v tradičnej čínskej medicíne, podľa ktorej dopĺňa čchi (životnú energiu), krv a upokojuje ducha. Účinky hlohu sú širokospektrálne. Vylieči vás aj z rôznych zápalov, vírusových ochorení, pomáha pri ochoreniach srdca, ciev a krvného obehu. Odporúča sa užívať pri problémoch s vysokým krvným tlakom, búšením srdca, arytmiou či nepokojom. Pravidelným užívaním hlohu sa zlepšuje cirkulácia krvi, priechodnosť tepien, posilňuje sa srdcový sval. Je prevenciou infarktu, ale aj pomocou pri rekonvalescencii pacientov, ktorí už infarkt prekonali.

Hloh má schopnosť „upokojiť“ hormonálny systém a pomôže aj ženám s nepravidelnou či bolestivou menštruáciou, ale aj pri strese a nespavosti. Liečivú silu čistého hlohu spoznáte denným užívaním tinktúry alebo čaju po dobu minimálne jedného týždňa. Z kvetov, listov aj plodov hlohu si môžete vyrobiť vlastný čaj, tinktúru, alebo chutný džem.
Čaj z kvetov a listov hlohu: 1 lyžicu bylinkovej zmesi zalejte 200 ml vriacej vody. Nechajte vylúhovať 15 minút. Čaj na zlepšenie krvného obehu získate kombináciou srdcovníka, malinových listov a rozmarínu.
Tinktúra z hlohu: Na výrobu tinktúry použite kvalitnú vodku, prípadne slivovicu alebo čerešňovicu jemnej chuti. Stačí naplniť sklenenú nádobu hlohom (kvetmi alebo plodmi), zaliať alkoholom, dobre uzavrieť a nechať 2 týždne odstáť. Denne nádobu pretrepávajte. Po dvoch týždňoch tinktúru sceďte a uložte do fľaštičiek. Dávkovanie domácej tinktúry je približne 1 čajová lyžička raz až 2x denne.
Spracovala: Marta Kanalová, zdroj: internet, foto: Marta Kanalová