Medvedí cesnak prečistí organizmus

Jar vždy prináša novú nádej na slnko a teplo. Toto ročné obdobie je ideálne na prečistenie organizmu. Vtedy rastie aj medvedí cesnak. Má lesklé, jasnozelené listy, podobné konvalinke, vyrastajúce priamo z cibule. Kvitne bielymi kvetmi.

Rastie na vlhkých lúkach, bohatých na humus, v tienistých a vlhkých lesoch, niekto ho pestuje aj v záhrade. Obsahuje vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy, bielkoviny.

Medvedí cesnak podporuje trávenie a vyprázdňovanie, prečisťuje črevá, má silné antibakteriálne účinky, lieči chronické kožné choroby Pomáha pri rôznych žalúdočných problémoch – napríklad pri zápche, plynatosti či pri chronických hnačkách.

Jeho konzumácia sa odporúča aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení, pri vysokom krvnom tlaku. Zmierňuje bolesti hlavy, pomáha aj pri kŕčových žilách, posilňuje imunitu, čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti. Podporuje pamäť, znižuje krvný tlak a vhodný je  pri nespavosti.

Zbierame mladé listy medvedieho cesnaku, ktoré sa používajú do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov a výborné je aj pesto. Medvedí cesnak sa neodporúča sušiť, lebo stráca väčšinu prospešných látok.

Pesto: Potrebujete 100 g medvedieho cesnaku, 100 ml olivového oleja, 70 g píniových orieškov (môžu byť aj iné), 60 g parmezánu a soľ.Medvedí cesnak si umyjeme a osušíme. Vložíme do vysokej nádoby, pridáme píniové oriešky, extra panenský olivový olej, nastrúhaný parmezán, podľa chuti posolíme a zmixujeme. Namiesto píniových orieškov môžeme použiť vlašské orechy alebo arašidy. Uložíme do pohára a skladujeme v chladničke, kde nám vydrží aj mesiac.

Tinktúra: Fľašu voľne až po hrdlo naplníme nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejeme 30-40 percentným liehom a postavíme na 14 dní na slnečné miesto. Užívame denne 14-15 kvapiek s troškou vody.

Spracovala: Marta Kanalová, Zdroj: Mária Trebenová, Zdravie z Božej lekárne, foto: Pixabay.com