Púpava – cenná liečivá bylina

Túto rastlinku mnohí považujú za burinu. Burina však predstavuje pre ľudí cennú liečivú bylinu. V apríli a v máji nás poteší krásnym žltým kvetom, pripomínajúcim žiarivé slnko. Pomáha pri bolestiach žlčníka a chorobách pečene. Zrejme preto tá žltá farba.

Púpava pomáha aj pri iných ťažkostiach. Odstraňuje svrbenie kože, lišaje a vyrážky, vylepšuje žalúdočné šťavy a čistí žalúdok od usadenín. Čerstvý stvol rozpúšťa žlčové kamene, upravuje činnosť pečene a žlčníka. Pomáha aj pri dne a reumatizme, pri žltačke a chorobách sleziny. Korene púpavy, použité v surovom stave alebo vysušené, prečisťujú krv, urýchľujú trávenie, majú močopudné účinky a sú prostriedkom proti hustej krvi.

Keď som bola dieťa, moja mama robievala púpavový med.

Na jeho prípravu budeme potrebovať: 200 kusov púpavových kvetov bez stoniek, 1 umytý citrón, l liter vody, 1 kg kryštálového cukru.

Postup: Kvety bez stoniek vložíme do väčšieho hrnca. Pridáme na kolieska nakrájané chemicky neošetrené citróny. Zalejeme litrom vody a varíme asi 15 minút na miernom ohni. Následne dáme na chladnejšie miesto a necháme lúhovať do ďalšieho dňa. Na druhý deň celú zmes precedíme cez plátno, vyžmýkame a pridáme cukor. Varíme približne 10 minút a necháme vychladnúť. Potom opäť varíme do požadovanej hustoty a nalievame do pripravených sterilizovaných fliaš, ktoré ihneď uzavrieme a prevrátime hore dnom.

Macerát z púpavy si pripravíte nasledovne: 1 vrchovatú lyžičku koreňov dáme na noc do štvrť litra studenej vody, na druhý deň zohrejeme na bod varu a scedíme. Pijeme po dúškoch pol hodiny pred a po raňajkách.

Zdroj: Mária Trebenová, Zdravie z Božej lekárne

Foto: Marta Kanalová