Lipa je tradičným stromom, stala sa aj symbolom Slovanov. Keď kvitne, už z diaľky vás očarí omamnou vôňou. V ľudovom liečiteľstve sa kvety využívajú od nepamäti. Na našom území sa lipy vyskytujú hlavne dva druhy, a to lipa malolistá a lipa veľkolistá.
Lipový kvet pomáha pri detoxikácii organizmu, podpore imunity, liečbe chrípky, odhlieňovaní, kašľu a prehrievaní organizmu, podpore trávenia, zbavuje zápchy a plynatosti, priaznivej funkciu obličiek a močového mechúra, nespavosti, odbúrava stres a upokojuje nervový systém.
Okrem toho lipa je dobrá aj na vlasy. Stačí ich premývať v lipovom odvare, po ktorom vlasy zostanú zdravé, hladké, lesklé a pružné. Zalejete 50g sušeného lipového kvetu litrom horúcej vody a necháte pol hodinku postáť. Keď vlasy zmyjete šampónom premyte ich v lipovom odvare. Nálev je vhodné použiť aj ako obklad na zápalové ložiská na koži, či nehojace sa rany.

Lipový čaj: Menšiu hrsť sušených lipových kvetov zalejeme vriacou vodou. Zakryjeme a necháme lúhovať asi 10 minút. Dochutiť ho môžeme medom a citrónom, ale aj lipovým sirupom. Lipový čaj pomáha pri nachladnutí, upokojení srdcového tepu, ale aj chráni pred infarktom, rakovinou a zlepšuje trávenie.
Lipový sirup: Na jeho prípravu potrebujeme košík lipových kvetov, najlepšie nazbieraných po daždi mimo prašných miest, 4 litre vody, 3 kg kryštálového alebo trstinového cukru, 3 citróny, 1-2 lyžičky kyseliny citrónovej. Lipové kvety spolu s pokrájanými citrónmi zalejeme prevarenou vodou a necháme odstáť cez noc. Na druhý deň precedíme celú zmes cez gázu, pričom sa snažíme vyžmýkať ju do poslednej kvapky. Zlatistú tekutinu dáme zavariť spolu s cukrom. Sem tam premiešame, aby sa cukor dobre rozpustil. Dochutíme kyselinou citrónovou, ktorá je zároveň aj konzervačnou látkou. Zavaríme a nalievame do čistých sklenených fliaš, ktoré hneď zatvoríme a pokiaľ je to možné, prevrátime hore dnom. Sirup nám tak vydrží určitý čas bez ďalšej sterilizácie.

Zdroj: Popradske.sk, spracovala a foto: Marta Kanalová