Bežne sa stáva, že keď na ňu natrafíte, tak nadávate, pretože vás nepríjemne popŕhli. Reč je o žihľave dvojdomej, nazývanej aj pŕhľava. Niektorí ju síce považujú za burinu, ale táto rastlinka má mimoriadne liečivé účinky.
O tom vedeli už Rimania, ktorí ju používali proti reume. Žihľavový čaj priaznivo pôsobí na žlčník, pečeň, podporuje metabolizmus a je dobrý aj na bolesti hlavy. Stimuluje krvný obeh, znižuje hladinu cukru v krvi, preto je vhodný pre diabetikov. Žihľava je najlepšia krvičistiaca a súčasne krvotvorná liečivá rastlina, pomáha aj proti chronickým bolestiam kĺbov, osteoporóze, zápalom močových ciest, účinkuje na vyprázdňovanie stolice. Má detoxikačné účinky, takže sa odporúča pri jarných kúrach.
Podľa Márie Trebenovej pomáha aj proti tumoru sleziny, pri zahlienení žalúdka a dýchacích orgánov, pri žalúdočných kŕčoch a vredoch, vredoch čriev, pri pľúcnych chorobách, vodnatieľke, málokrvnosti i alergiách. V zmesi s inými liečivými bylinkami sa účinne využíva aj pri leukémii.
Trebenová dokonca odporúča pri zápale sedacieho nervu (ischias), seknutí v krížoch, zápale nervov v rukách a nohách zľahka potrieť choré miesto čerstvou žihľavou. Táto rastlinka je účinná aj na vlasy, pomáha proti ich vypadávaniu – stačí si ich každý deň oplachovať žihľavovým odvarom. Zápar sa odporúča piť aj proti vyrážkam. Pripravíte si ho tak, že jedna plná čajová lyžička na štvrť litra vody, sa zaparí vriacou vodou a nechá krátko vylúhovať.
Na tinktúru potrebujete korene, ktoré vykopete na jar alebo jeseň, očistíte ich kefou, nadrobno nakrájate a naplníte do fľaše až po hrdlo. Zalejete 40% pálenkou a postavíte na 14 dní na teplé miesto. Mladá žihľava je obľúbená je aj v kuchyni – môžete z nej pripraviť polievku či žihľavový šalát s nadrobno nasekanou cibuľkou.

Spracovala a foto: Marta Kanalová, zdroj: Mária Trebenová, Zdravie z Božej lekárne