Pagaštan konský je veľmi známy strom. Bežne rastie v parkoch a jeho plody patria neodmysliteľne k jesennej atmosfére. Gaštany síce jedlé nie sú, ale majú liečivé účinky ako aj kvety a kôra zo stromu.
Každý rok si z gaštanov vyrábam liečivú tinktúru. Je to jednoduché. Nakrájam si gaštany, vložím ich do skleneného pohára a zalejem 40 percentným bielym alkoholom. Plody lúhujem minimálne mesiac, niekedy aj viac. Napokon ich precedím cez sitko. Tinktúrou si môžete potierať boľavé kĺby a unavené nohy. Dobrá je aj na opuchnuté kŕčové žily, pomáha pri rôznych cievnych problémoch.

Dobrá je aj masť z pagaštana konského. Môžete si ju síce kúpiť v lekárni či v drogérke ,ale aj vyrobiť sami. Tiež pomáha na boľavé kĺby a unavené nohy. Obsahuje totiž escín, ktorý podporí priechodnosť a odolnosť žilových stien. Na pagaštanovú masť môžete použiť čerstvé alebo sušené gaštany. Čerstvé musíte nastrúhať a sušené podrviť. Potom ich zamiešajte do roztopenej bravčovej masti a krátko povarte. Zmes odložte na tmavé miesto, kde by mala postáť 10 až 15 dní. Počas tohto ju prevarte ešte trikrát po piatich dňoch. Masť napokon prelejte do pohárikov a dobre uzavrite.
Z kôry stromu si viete vyrobiť upokojujúce obklady. Potrebujete dve polievkové lyžice kôry a štvrť litra vody. Kôru zalejte vriacou vodou a lúhujte desať minút. Následne do záparu namočte vreckovku alebo nejakú bavlnenú látku. Obkladajte ňou boľavé miesta na nohách.

Text: Marta Kanalová, foto: Pixabay.com, Marta Kanalová