Šípky – poklad jesene

Jesenné polia a okraje lesov zdobia šípky. Tieto červené plody osobne považujem za poklad jesene. Okrem toho, že zaujmú svojou výraznou farbou, majú aj liečivé účinky. Kto by už nepoznal šípkový čaj?

Šípky sú zdrojom vitamínu C, ale obsahujú aj tiamín, niacín, riboflavín, vitamín A, B6, E, K, kalcium, železo, magnézium, fosfor, draslík, sodík a zinok. Znižujú cholesterol, zlepšujú imunitný systém, pomáhajú aj pri liečbe zápalov či chrípky. Niektorí ľudia si z čerstvých plodov pripravujú džem, sirup, omáčku k mäsu, zaváraniny alebo koláč.

Osobne preferujem šípkový čaj. Nielenže je zdravý, ale aj vynikajúco vonia. Sušené šípky jednoducho zalejem horúcou vodou a nechám lúhovať 15 – 20 minút. Potom šípky odstránim. Šípkový čaj roky pije aj môj otec, ktorý je cukrovkár.

Text: Marta Kanalová, foto: Pixabay.com