Trnka slivková, ľudovo nazývaná trnka, má malé, kyslé a trochu trpké plody. Zbierajú sa po prvých mrazoch, sú síce o niečo sladšie, ale ich trpká chuť zostáva. Trnka je však prospešná pre naše zdravie.
Bobule obsahujú vitamín A, B, C,E, organické kyseliny, flavonoidy, triesloviny a minerálne látky meď, draslík, železo, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok, síru a omega 3-6-9 mastné kyseliny.
Trnky detoxikujú organizmus, podporujú trávenie, majú vykašliavacie účinky, znižujú zápal hrdla, chránia pred vznikom rakoviny, prečisťujú obličky a udržujú zdravé srdce. Ich najbežnejšou formou spracovania je príprava vína a likéru. Môžete ich spotrebovať ako šťavu, sirup, lekvár i kompót. Sušiť môžete plody, listy i kvety, ktoré použijete na prípravu čaju.

Trnkový čaj
Na dva dcl vody umyte dve lyžice čerstvých trniek. Dajte variť do hrnčeka. Po zovretí nechajte variť ešte šesť minút. Preceďte a oslaďte medom.
Trnkový likér
Do skleneného pohára vložte 1 kg trniek, zalejte litrom bieleho alkoholu a pridajte 750 g cukru. Po šiestich týždňoch lúhovania preceďte a váš likér je pripravený na konzumáciu.
Lekvár z trniek
1 kg trniek zalejte v hrnci s 1/4 l vody a priveďte do varu. Nezabúdajte miešať. Po ich rozvarení ich prepasírujte a pokračujte vo varení, ale už s pridaným kryštálovým cukrom, ktorého treba 750 g. Varte a miešajte až do zhustnutia. Následne lekvárom naplňte zaváracie poháre a po uzavretí ich obráťte hore dnom.

Zdroj: internet, spracovala a foto: Marta Kanalová